11 Şubat 2014 Salı

Alkol ve Sigaranın Zararları



Sponsorlu Bağlantılar

 ALKOL ve SİGARA'nın SAĞLIĞA ZARARLARI  
Sigara ve alkol günümüz dünyasının en başta gelen sorunları arasında yer almaktadır. Günümüzde sadece yetişkin problemi olmakla beraber çocuklarda çok küçük yaşta kullanmaya başlamaktadır.Sigaranın verdiği zararların ciddiyetini, sayılarla ifade edersek daha fazla anlatmış oluruz.
                   Sigaranın Zararları Kısaca
 Sigarada 4000 çeşit zehirli madde vardır. 1991 yılındaki sigara yüzünden ölenlerin sayısı 200 bindir. Bunun 160 bini kullananlardan, 20 bini ise bebekler ve küçük çocuklardan ( pasif içicilik nedeni ile ) oluşmaktadır.
 Gırtlak ve beyin kanserinin %99’u, beyin kanamalarının %88’i, damar tıkanıklıklarının %90’ı, akciğer kanserinin %90’ı sigara kaynaklıdır. Sigara içenlerin vücuduna %15 ila %33 arasında daha az oksijen girmektedir. 100 tiryakinin 50’si ölmektedir.
                Anne adayı sigara içerse %80 erken doğum veya ölü, %65 özürlü, %20 normal sürede, fakat normalden küçük olarak doğum yapar.
Bunlar sayısal ifade ile sigaranın zararlarıdır. Sigaranın vücudun çeşitli organlarında verdiği zararların yanında cilt sağlığına ve güzelliğimize de zararı vardır. Ağız kokusu, diş sağlığının bozulması, tat alma duyusunda bozulma, beyin hücrelerinin ölümü, hafıza zayıflığı, erken bunama, göz merceğinin saydamlığının azalması, cilt bozuklukları, koku alma duyusunda azalma, üst solunum yolu hastalıkları, erkeklerde iktidarsızlık, akciğerlerde hasarların görülmesi, erken menopoz, kemik erimesi, gastrit, ülser, vücutta yorgunluk, stres, gerilim, reflekslerde azalma gibi hastalığa ve zarara yol açar.Sigaranın zararları ile ilgili sloganlar:bağımlı olma özgür ol,sigarayı dost edinen düşman aramasın,Sigara iradesizliğin göstergesidir iradesizlikte bitmişliğin.
Sigara dumanı sadece içicileri değil, etrafındaki insanları da etkiler. Pasif içicilik tütün ürünlerinin yanmasından oluşan duman ile sigara içen kişinin üflediği duman karışımının solunması olarak tanımlanmaktadır.2008 yılı Kasım ayında yapılan çalışmada kapalı ortamlarda çalışmakta olan 6 milyondan fazla erişkinin sigara dumanından pasif olarak etkilendiği saptanmıştır. 5 milyon erkek ve 1 milyon kadının işyerinde sigara dumanından pasif olarak etkilendiği tahmin edilmektedir. İşyerlerinde 2,6 milyonun üzerinde sigara içmeyen kişi sigara dumanından pasif olarak etkilenmiştir. Sigara içtiği için ölen her 100 kişiye karşı 10 kişi yanlarında sigara içildiği için ölmektedir.
                 Alkolün Zararları
 İnsanın bir santimetreküp kanında bir miligram alkol bulunması, alkol zehirlenmesinin bütün belirtileri için yeterlidir. Alkolizmin tuzağı biradır. Bu miktar 4-5 miligrama kadar yükselirse, içen komaya girer. İstatistiklere göre, alkoliklerin %80’i alkollü içki alışkanlığına bira ile başlamıştır. Birada bulunan nitrozamin adlı madde kansere sebep olmaktadır.
Cinayetlerin %5’i, boşanmaların %80’i, tecavüzlerin %50’si, trafik kazaların %70’i, aile içi şiddetin %70’i, görevini terk edenlerinin %60’ı alkol yüzündendir.
                Alkol kullanımının sağlık konusunda sıralayabileceğimiz birçok zararı vardır. Beyin ve sinir hücrelerinin zarlarını zehirler veya uyuşturarak kullanılmaz hale getirir. Aşırı alkol geçici hafıza kaybına neden olur. Göze giden görme sinirlerine tesir ederek sulanma ve görme bozukluklarına neden olur. Gastrite yol açar, mide ve yemek borusunda iç kaynamalar meydana gelir. Kalp hastalılarına neden olur, kalp yetmezliğine neden olabilir. Erkeklerde iktidarsızlığa, kadınlarda adet bozukluklarına neden olabilir. Tepki refleksleri azalır. Beynin düşünme ve karar verme düzeni zayıflar. Alkolün bunlara ekleyebileceğimiz birçok hastalık ve zararları da vardır.
                İntihar olaylarında alkolün etkisi, içmeyenlere oranla 58 kat fazladır. Alkol beyni %17 oranına küçültmektedir. Bu etki kadında 2 katı fazladır.
Alkol bağımlısı tedaviye muhtaçtır. Alkolizmin tedavisi çok zor, tedavi şartlarına uyulmadığı takdirde imkânsızdır.
                Alkol ve sigaraya başlama nedenleri arasında öncelik arkadaş çevresidir. Özentilik ve merak gençlerin bu maddeleri almasına yol açmaktadır. Bunun yanı sıra anne ve baba desteğinin az olması, yaşam stresleri, kendine güvenin az olması, kendini kontrol etme yeteneğinin az olması gibi nedenleri de vardır.Arıca Duty free ve kipa alkol fiyatları listesi.Bireylerin hiçbir sorunun çözümünü sigara ve alkolde bulamayacağının farkında olması gerekmektedir. Çocuklara da bu düşünce empoze edilmelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Etiketler

animasyon (2) biyografi (23) internet (16) komik (6) müzik (15) oyunlar (9) resim (17) sinema (7) video (20)